Leen Ghyzelings

apotheker tabakoloog

Als apotheker word ik heel frequent geconfronteerd met de vraag naar een rookstopmiddel. De keuze voor een bepaald product wordt gemaakt. Een motiverend gesprek samen met een gebruiksaanwijzing is de gebruikelijke werkwijze.

Wat ik mis in de apotheek is een uitgebreid voorgesprek en opvolging. De kans om te stoppen met roken verviervoudigt als een rookstopmiddel wordt gecombineerd met begeleiding. Daarvoor is de tijd die we in de apotheek kunnen nemen te kort. Best wordt een afspraak gemaakt en een traject gevolgd. Rookstop is mijn stokpaardje. Vandaar dat ik heb beslist de opleiding te volgen als tabakoloog . In onze gezondheidspraktijk kan ik u op afspraak intensief begeleiden. 

Tijdens een eerste, langere sessie breng ik uw rookprofiel in kaart  en bespreken we een rookstopdatum waar u u in kan vinden. In de opvolgsessies bereid ik u voor op de rookstop en kijken we wat u nodig heeft om de rookstop vol te houden.

Onderwerpen omvatten (maar zijn niet beperkt tot) :

-Overzicht en keuze tussen mogelijke rookstophulpmiddelen (medicatie, nicotinevervangers, elektronische sigaret)

-De keuze om te stoppen met roken versterken, de juiste motivatie vinden

-Tips & tricks om de eerste dagen na het stoppen door te komen

-Omgaan met ontwenningsverschijnselen en de zin om te roken

-Uw stress niet langer aanpakken door een sigaret op te steken 

-Omgaan met gewichtstoename

-Omgaan met moeilijke levensgebeurtenissen die uitnodigen tot roken

-Omgaan met de uitdagingen in jouw omgeving 

-Hervalpreventie en noodplan

-Vorm geven van een rookvrij leven

De Vlaamse overheid ondersteunt rokers om te stoppen. Daarvoor is een terugbetalingssysteem  uitgewerkt waardoor de begeleiding bij mij als erkende tabakoloog ( vanaf augustus 2021 ) aan een sterk verminderd tarief kan plaatsvinden .

 ​Prijzen onder het terugbetalingssysteem

Tabakologen worden rechtstreeks vergoed door de Vlaamse overheid. Uw eigen bijdrage die u dient te betalen wordt berekend als volgt:

Zonder verhoogde tegemoetkoming: €7,5/kwartier

Met verhoogde tegemoetkoming: €1/kwartier

​Je hebt jaarlijks recht op 48 punten bij de terugbetaling van rookstopbegeleiding.

De tussenkomst geldt voor in totaal maximaal 4u individuele begeleiding of 12u groepsbegeleiding (wisselen van individueel naar groep is mogelijk). Wanneer je begeleiding krijgt bij mij als erkend tabakoloog gaan er punten af. Bij een individuele begeleiding gaan er 3 punten per kwartier af. Volgt u een groepsbegeleiding? Dan wordt er één punt per kwartier afgehouden. Ik houd u doorheen de begeleiding steeds op de hoogte van het aantal resterende punten om recht te hebben op terugbetaling. 


Consultatie

op afspraak 

Contact

Blijf op de hoogte via onze Facebook pagina